Amerikaanse regering verbiedt rits ingrediënten antibacteriële handzeep

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft op 2 september een verbod ingevoerd op veelgebruikte ingrediënten in bacteriedodende handzeep. Volgens de FDA is niet duidelijk of de chemische producten hun werk doen en of ze veilig zijn.

Het gaat om negentien ingrediënten, waarvan twee het meest omstreden zijn: triclosan en triclocarban. Die laatste mag in de Europese Unie al niet meer gebruikt worden in antibacteriële handzeep. Beide chemicaliën zouden wellicht schadelijk zijn voor hormoonspiegels en mogelijk medicijnresistente bacteriën bevorderen.

De dienst heeft zeepfabrikanten uitstel gegeven voor drie andere ingrediënten, waarvan nog bewezen moet worden dat ze veilig zijn. De FDA had drie jaar geleden gevraagd aan de fabrikanten of ze konden bewijzen dat de ingrediënten in antibacteriële handzeep veilig en effectief zijn. Daarop kwam nauwelijks of niet afdoende reactie. Volgens de dienst denken consumenten onterecht dat bacteriedodende zeep en water beter werkt dan gewone zeep en water.

Lees hier het artikel: http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/09/02/492394717/fda-bans-19-chemicals-used-in-antibacterial-soaps